2.4 Je voorbereiden op samenwerkend mentorschap

Vaardigheden en kenmerken van goede samenwerking:

  1. Teamgericht. Om succesvol samen te werken, moet je een teamspeler zijn en denken aan “wij” in plaats van “ik”. Een goede samenwerker heeft oog voor gedeelde doelen en het succes van de groep.
  2. Vrijgevig. Een goede samenwerker is bereid om de eerste stap te zetten en zich in te zetten, zelfs als hij niet in de schijnwerpers komt te staan. Vrijgevigheid is ook een enorm wenselijk kenmerk van leiderschap.
  3. Nieuwsgierig. Goede samenwerkers zijn goed in het stellen van de juiste vragen. Ze ondervragen niet; ze volgen gewoon hun natuurlijke nieuwsgierigheid omdat ze het willen begrijpen.
  4. Waarderend. De beste samenwerkers spreken oprechte waardering uit voor alles wat de teamleden hebben bijgedragen. Ze voelen zich niet belemmerd om deze waardering te uiten en ere te geven waar ere toekomt.
  5. Luistert om te begrijpen. De beste samenwerkers luisteren aandachtig naar wat er gezegd wordt. Maar nog belangrijker is dat ze luisteren om het te begrijpen.
  6. Geeft en verwacht vertrouwen. Meer dan wat dan ook, zijn succesvolle samenwerkingen gebaseerd op veiligheid en vertrouwen. Goede samenwerkers helpen die vertrouwelijke omgeving te creëren en te behouden. Ze bieden hun vertrouwen en verwachten daar vertrouwen voor terug.
  7. Bouwt relaties op; breekt muren af. Samenwerking gaat over het samen werken. Goede samenwerkers zien de waarde in van goede relaties en werken hard om relaties met anderen op te bouwen en te onderhouden.
  8. Diplomatiek. De beste samenwerkers zijn diplomaten. Zij weten dat relaties worden gebouwd op wederzijds respect.

NextIntroductionPrevious